De Red Hackle Pipe Band is één van de allereerste Schotse doedelzakbands in België. Hij werd in 1967 opgericht in de schoot van de scoutsbeweging onder de naam St. Georges Scouts Pipe Band. Stichter was Paul Morreel.

In 1972 treedt hij voor het eerst op onder de huidige benaming en in het uniform van het beroemde Black Watch regiment van Schotland, dit met toestemming van het 42ste regiment te Perth. De “Red Hackle” is de rode pluim op de feather bonnet en werd overgenomen, met toestemming, van de toen vermaarde “Red Hackle Pipes & Drums” uit Glasgow. Vanaf dan werd de band ook lid van de Royal Scottish Pipe Band Association te Schotland. De opleiding wordt verzekerd door Schotse instructeurs, die hiervoor geregeld gevraagd worden. Dit om de geest, de authenticiteit en het peil van de muziek zo dicht mogelijk te evenaren. Door discipline en volharding werd dit doel bereikt. Deelname aan wedstrijden in Schotland en Nederland met wisselend succes en ontelbare optredens in eigen land en de ons omringende landen, maken van deze band een veel gevraagde gast.

De band verschijnt dikwijls op herdenkingsplechtigheden, taptoes, optochten, concerten en feestelijkheden. Ook kleinere optredens van enkele spelers bij huwelijken, ontvangsten, recepties en zelfs bij begrafenissen, behoren tot de activiteiten. Sinds enkele jaren maken ook dansers deel uit van de vereniging en werd de naam gewijzigd in ‘Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers'. Onze dansers presteren op hoog niveau en halen voortdurend prijzen op internationale competities, tot in Schotland. Ook bij publieksoptredens zijn zij zeker een toegevoegde waarde voor de band. De band bereikte zeer hoge kwoteringen tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 1981, 1985 en 1989. In 2009 waren de hoogtepunten de deelname aan de Musikparade in Duitsland, een aantal leden nam deel aan de Tattoo Nationale Suisse te Basel en de band nam deel aan de Nationale Taptoe van Nederland te Rotterdam.

In 2010 behaalde de band met 90,25% een eerste prijs cum laude bij de Mars- en Showwedstrijden te Hamont. Bovendien werd de band kampioen in haar categorie en mocht ze voor 2 jaar de titel ‘Kampioen der Lage Landen' dragen. Als kers op de taart was de band ook nog eerste over alle categorieën en kreeg ze de Trofee André Rijcken en de Ereprijs Vlamo.

In 1981 bracht de band een eerste LP uit "Our Taste in Piping", gevolgd in 1984 door een tweede "Sounds of Red Hackle". Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 1992 verscheen de CD "Silver" en in 1997 de CD "Red Hackle in Concert". Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan werd in 2007 een taptoe georganiseerd in Fort II te Mortsel en hiervan werd een DVD uitgebracht. Daar alle CD's uitverkocht zijn, werd er een selectie gemaakt uit de beste tunes en zag de CD "Red Hackle Selection" het levenslicht. Naar aanleiding van het 45-jarig bestaan in 2012 werd een volledig nieuwe CD opgenomen onder de toepasselijke naam: "45".

De band werkt voortdurend aan de instandhouding van de kwaliteit en de presentatie en beschikt over een eigen opleiding voor pipers, drummers en dansers. Er wordt hiervoor tweemaal per week geoefend. De opleiding duurt gemiddeld twee jaar, vooraleer deelname aan optredens mogelijk is. Vanzelfsprekend wordt er voortdurend aan recrutering gedaan. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot het contact formulier op deze website of tot het secretariaat voor meer informatie.